Ugrás a nyitóoldalra

Az archívum elhagyásához, az új online folyóirathoz visszatéréshez kattintson ide!

Magyarország nyomtatott kertészeti, kertépítészeti szaksajtó orgánumai közül elsőként a világhálón!
Kertészet & Kertépítészet No. 4. 
I. évfolyam (2005) 1 2 3 4 5
II. évfolyam (2006) 6        
Kertészet & Kertépítészet No. 4. - nagyobb kép

KERTÉSZET & KERTÉPÍTÉSZET

No. 4.
I. évfolyam
4. szám
2005.
lapmegrendelés

Ugrás az előző lapszámra    Ugrás a következő lapszámra

 
 A tartalomból
 

BÖRCSÖKNÉ BARÁTH Gabriella
Mintha osidoktol fogva állnának a sziklák
„AZ ÉV KERTJE” 2004 – oklevéldíjazás

A tervezett 2200 négyzetméteres kert, amely egy nagy kert felso részlete, erdővel keretezett, hosszú, trapéz alakú, elhanyagolt terület volt. A 17 méter szintkülönbségű ÉK-DNy-i lejtésű terület magas támfalakkal és egy íves úttal kapcsolódik a két különböző időben és stílusban készült épülethez és az épületek előtti, koros fákkal és fenyőkkel büszkélkedő, mintegy 2600 négyzetméteres előkerthez.

tovább>>>
 

DOBOS Sára
Szokatlan kert, falusias környezetben
„AZ ÉV KERTJE” 2004 – oklevéldíjazás

Egy jó üzleti vénával megáldott kedves ismerősöm tervbe vette, hogy ingatlanaival bekapcsolódik a falusi turizmus rendszerébe. Az volt a szándéka, hogy a telkén lévő parasztház teljes felújításával egyidejűleg a telket is rendbe teszi. A kemény munkához szokott asszony azt gondolta, hogy a „megfáradt idegzetű” városi embereknek a kert úgy legyen megtervezve, hogy a luxusigényt nyújtó kis ház környezete a szomszédoktól lehatároltan, a nyugalmat, a csendet, a lelki- és szellemi feltöltődést segítsék elő. A kert tervezésére szabad kezet adva hozzám fordult azzal az egyetlen kikötéssel, hogy a telken csak fenyőket szeretne látni.

tovább>>>
 

HERCZEG Mónika
Udvarkert

A város szívében, közel az élettől lüktető belvároshoz, tűzfalakkal körülvett, zárt világban épült fel a két generáció közös, mégis különálló kertje, egy parányi, mindössze 188 m2-es területen. Helyesebben szólva nem csak felépült, hanem újjá is született a család igényeit már nem teljesen kielégítő kertből.

tovább>>>

 

PAPP Eszter
Az előkert (4.)
A keskeny előkert kialakítása

Az Országos településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) előírja, hogy a kialakításra kerülő előkert minimális mérete a kerítés vonala és az épület homlokzata között 5 méter. Egyes településeken, településrészeken azonban a helyi hagyományos beépítési módhoz igazodva a települési Építési Szabályzat előírása eltérhet a megadott 5 métertől. Amennyiben ez a szélesség kisebb, mint 5 méter, keskeny kialakítású előkertről beszélünk. Ebben az esetben gondos tervezéssel látványban növelhető az előkert mérete. Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani a Kedves Olvasóknak.

tovább>>>
 

GEIGER Nóra–DÓSA Zsuzsanna
A tájépítész és a pszichológus párbeszéde (2.)
Aromaterápia

A tájépítész kérdez, a pszichológus válaszol.
Mesélnél-e nekünk arról, Zsuzsanna, hogy az aromaterápia lényegét jelentő illat milyen módon fejti ki hatását az emberi szervezetben? Mennyiben más az érzékelésünk a szaglás tekintetében, mint a látás, hallás vagy a tapintás esetében?

tovább>>>
 
Alsótekeresi FaiskolaHalas Irodaszer Kft.
Design: Tegdes LászlóAjánlott felbontás: 1024x768MédiaajánlatImpresszumJogi nyilatkozat2005-2008. 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!