Ugrás a nyitóoldalra

Az archívum elhagyásához, az új online folyóirathoz visszatéréshez kattintson ide!

Magyarország nyomtatott kertészeti, kertépítészeti szaksajtó orgánumai közül elsőként a világhálón!
Szép Kertek No. 39. 
I. évfolyam (1998) 1 2 3 4  
II. évfolyam (1999) 5 6 7 8 9
III. évfolyam (2000) 10 11 12 13 14
IV. évfolyam (2001) 15 16 17 18 19
V. évfolyam (2002) 20 21 22 23 24
VI. évfolyam (2003) 25 26 27 28 29
VII. évfolyam (2004) 30 31 32 33 34
VIII. évfolyam (2006)   35 36 37 38
IX. évfolyam (2007) 39 40 41 42 43
X. évfolyam (2008) 44 45 46 47 48
XI. évfolyam (2009) 49 50 51 52 53
Szép Kertek No. 39. - nagyobb kép

SZÉP KERTEK

No. 39.
IX. évfolyam
1. szám
2007.
lapmegrendelés

Ugrás az előző lapszámra    Ugrás a következő lapszámra

 
 A tartalomból

HENCZ Helga
„Mesélő kert” az egykori halászfaluban
„AZ ÉV KERTJE” 2006 - fodíj

A település egykor a városi zajtól, nyüzsgo élettől a kanyargó folyó által védett egyutcás kis halászfalu volt, melynek nevét 1492-ben említik először. A folyószabályzások kora ezt a folyót se kímélte, a vizes élőhelyek nagysága visszaszorult. Az ide költözők szeretnek itt élni, hiszen a belváros gépkocsival lámpás csomópont nélkül 3 perc alatt elérhető, mégis tökéletes nyugalmat talál a hazaérkezo.

tovább>>>

MUNKÁCSI Mihály
Ligetes tájképi kert
„AZ ÉV KERTJE” 2006 - különdíj

A terület, ami régen szőlőhegy volt, a dombság egyik lankáján foglal helyet, a környező tájvédelmi körzet részeként. A kialakításra került kilenc-tíz métert lejtő, délnyugati kitettségu kert, az itt található új lakóparkban 2003-ban épült.

tovább>>>

DÓSA Zsuzsanna–GEIGER Nóra
A tájépítész és a pszichológus párbeszéde (9.)
A ház „legkülső burka” a kerítés, a sövény, a kapu

Rögtön meg is kérdezem, hogy szerinted miből eredhet az embernek az igénye, hogy körülhatárolja a kertjét?
Evolúciós örökség, hogy mi emberek úgy érezzük magunkat biztonságban, ha van egy terület, az úgynevezett territórium, amely csak hozzánk és családunkhoz tartozik. A territórium egyik szerepe, hogy biztonságot nyújtván hozzájárul pszichológiai jóllétünkhöz.

tovább>>>

BELLAVICS László
Zöld a tetőn (1.)
A zöldtetők szerepe a városok fenntartható fejlődésében

A fenntartható fejlődés fogalma pár éve került be a köztudatba, és egyre többször találkozunk vele, mint a jövo egyetlen alternatívájával. Az emberiség túlélési esélyeit tükrözi a fenntartható társadalom, amelynek alapja az egészséges ember és az egészséges környezet, azaz a jó élet- és környezetminőség. E kölcsönhatásból fakad, hogy a környezet romlásából, degradációjából eredo hatások egészségkárosító tényezők, az egészséges környezet hiányában, pedig testi és mentális életünk károkat szenved.

tovább>>>

Dr. KOVÁTS Zoltán
A közkertek virágai
A hazai egynyári fajták társítási lehetőségei

A dísznövényekkel foglalkozó hazai szakemberek nyaranként évtizedek óta találkoznak a hagyományos egynyárivirág-bemutatókon. Idok során sok mindenben változott a bemutatók jellege, formája, helyszíne. A változás természetes jelenség, de újabban szembetuno a változás sebessége. Az okok eltérőek. Ezek közül első helyre került a nemesítési módszerek korszerűsítése, melybol a fajok számának rohamos növekedése következett be.

tovább>>>

SÜLE Krisztián
A kerti tavakról és építésükről (5.)

A kerti tó a lusta kertész számára egy darab kert, azonban ez sem maradhat ápolás nélkül! Másrészt, azonban ha csak lehet, ne avatkozzunk be a tó életébe, mert ezzel megzavarjuk természetes bioegyensúlyát.

tovább>>>

KÓSA Károly
Kert- és tájépítészeti napok
Luhačovice (Csehország), 2006. november 29-30. - december 1.

A szakmai találkozóra a Kert- és Tájépítészeti Társaság támogatásával került sor a festői szépségu csehországi fürdővárosban, Luhačovicében. A rendezvény résztvevőit és a vendégeket Pavel Šimek docens fogadta. Az eloadások három témakörben zajlottak: 1. Az építkezési törvény a kert és tájépítészet szemszögéből. 2. Vízi biotopok. 3. A kertépítészeti műemlékek gondozása.

tovább>>>

BELLAVICS László
Napirenden az OTÉK-rendelet
Kerekasztal-beszélgetés a ZÉOSZ közgyűlésen

A Zöldtetőépítők Országos Szövetsége (ZÉOSZ) 2006. év utolsó közgyűlésén kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelynek témája az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) jogszabály változtatásának előkészítése volt.

tovább>>>

MIKHÁZI Zsuzsanna
Természei értékeink megismerése (6.)
Akadálymentesített tanösvények

Az akadálymentesítés néhány év óta zajlik az országban. Ennek célja, hogy a mozgásukban korlátozottak számára elérhetőek és megközelíthetőek legyenek a közigazgatási és oktatási intézmények. Ebbe az áramba illeszthetőek be az utóbbi években létrehozott, a kerekes székkel közlekedők számára is bejárható akadálymentes tanösvények.

tovább>>>

SELÉNDY Sabolcs
Biokert – Bioiskola (1.)

A SZÉP KERTEK olvasótábora eddig a kertet foleg, mint esztétikumot, aktív pihenésre alkalmas éltető közeget ismerhetett meg. Az új rovat a szép felöl a hasznos, az egészséges felé közelít, elismerve, hogy ezek a kategóriák egymást nem kizárják, hanem erősítik. A folyóiratban eddig is voltak a biokertészkedéssel kapcsolatos hasznos cikkek, azonban a most induló rovatban az alapoktól építkezünk.

tovább>>>

LEHNER Judit
Zöld munkanaptár

A tavaszi biokert zöld munkanaptára
A húsos som bokrai az erdőszélen, felhagyott legelokön a cserjék közül elsőként nyílnak ki, az ébredezo méheknek kínálva kóstolót a tavaszból. A mogyoró is hosszan leereszti a barkáit, hogy a szél minél messzebbre vigye a virágport, ami a kilombosodás előtt most még sokkal könnyebb, mint később lenne, a levelek sűrűjében.

tovább>>>

RASZTIK Viktória
Szelíd növényvédelem a biokertben (1.)

Zöldséges
A zöldségesben a március és az április hónapok a vetés és palántázás ideje. Ekkor a legjelentősebb károkat a palántadolés okozhatja. A palántanevelő talaja érett komposzt legyen, amelyet dúsítsunk kőzetőrleménnyel és öntözzük be csalánlével, zsurlófozettel. A magok ne kerüljenek túl mélyen a talajba, fontos a gyakori szelloztetés és kerüljük a túlöntözést.

tovább>>>
Alsótekeresi FaiskolaHalas Irodaszer Kft.
Design: Tegdes LászlóAjánlott felbontás: 1024x768MédiaajánlatImpresszumJogi nyilatkozat2005-2008. 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!