Ugrás a nyitóoldalra

Az archívum elhagyásához, az új online folyóirathoz visszatéréshez kattintson ide!

Magyarország nyomtatott kertészeti, kertépítészeti szaksajtó orgánumai közül elsőként a világhálón!
Szép Kertek No. 40. 
I. évfolyam (1998) 1 2 3 4  
II. évfolyam (1999) 5 6 7 8 9
III. évfolyam (2000) 10 11 12 13 14
IV. évfolyam (2001) 15 16 17 18 19
V. évfolyam (2002) 20 21 22 23 24
VI. évfolyam (2003) 25 26 27 28 29
VII. évfolyam (2004) 30 31 32 33 34
VIII. évfolyam (2006)   35 36 37 38
IX. évfolyam (2007) 39 40 41 42 43
X. évfolyam (2008) 44 45 46 47 48
XI. évfolyam (2009) 49 50 51 52 53
Szép Kertek No. 40. - nagyobb kép

SZÉP KERTEK

No. 40.
IX. évfolyam
2. szám
2007.
lapmegrendelés

Ugrás az előző lapszámra    Ugrás a következő lapszámra

 
 A tartalomból

BÖRCSÖKNÉ BARÁTH Gabriella
Meredek utcán – kis kert
„AZ ÉV KERTJE” 2006 - elismerő oklevél

Egy meredek utcában egy kis, 570 négyzetméteres telken épült a kertészmérnök végzettségu édesanya és tizenhat éves fia számára – a régi ház lebontása után – az új családi ház. A hat méter szintkülönbségű, 23 x 25 méter méretű telken megépült szinteltolásos ház felso szintje az édesanyáé, alsó szintje a fiúé.

tovább>>>

DANYI Gábor
„Telitalálat” volt a kerttervem
„AZ ÉV KERTJE” 2006 - elismerő oklevél

A város családi házas övezetében épült ház kertjének tervezési munkájával bíztak meg 1983-ban. A kivitelezés 1983-1984 években történt. Ennek egy kis elotörténete van: Tamás Eniko újságíróno megkeresett a Kertészet és Szolészet című újságtól, mint pályakezdőt és sokat nyüzsgo – szüntelenül pályázó – kertépítészt.

tovább>>>

BELLAVICS László–FÜSSY Gyula
2006 Év Tetője Nívódíj Pályázat


A hazai zöldtetőépítés történetében először rendezte meg közösen a Zöldtetőépítők Országos Szövetsége (ZÉOSZ) és az Épületszigetelok, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) Nívódíj Pályázatát.

tovább>>>

DÓSA Zsuzsanna–GEIGER Nóra
A tájépítész és a pszichológus párbeszéde (10.)
A „hangtalanul” mesélő víz (2.)

A tájépítész kérdez, a pszichológus válaszol
1. Milyen vízelemeket különböztethetünk meg pszichológiai hatásuk tekintetében? Mennyire eltérő hatással vannak ezek ránk?

tovább>>>

BELLAVICS László
Zöld a tetőn (2.)
Milyen zöldtetőt építsünk?

Egy új épület tervezése során, illetve a már meglévő épületnél, előre tisztázni kell, hogy a jövendőbeli zöldtető milyen célt szolgáljon. A teljesítoképesség, terhelhetőség és ápolási igény figyelembevételével nagyon különböző vegetációs formációk alakíthatók ki. Megfontolandó, hogy a jelentkezo többletköltségek ésszerű arányban állnak-e a zöldtető céljával.

tovább>>>

KOMLÓSNÉ HLATKY Katalin
Egy terv és a megvalósulás
Budapest, Szabadság tér

A tervezési folyamatba a Fovárosi Tervtanács javaslata után kerültem. A kerületi főépítész és tanácsadója szerette volna, hogy korszerű kertépítészeti megoldások jelenjenek meg a téren, ezek kieszelése lett volna a feladatom, munkatársammal együtt.

tovább>>>

HERR Hajnalka–HOFFMANN Emese–KAMJÉN Katalin
Hallgatói SPIN-Off modell pályázat
A budapesti (és a nagyvárosi) bérházak belső udvarainak revitalizációja

A Corvinus Egyetem Tájépítészmérnöki Kar, Kert- és Településépítészeti Tanszékének hallgatóiként már régóta foglalkoztatott minket a budapesti bérházak belső udvarainak revitalizációja, mely egyelőre érintetlen terület a budapesti zöldfelületek tervezésében.

tovább>>>

SZALAY-SZAKÁLY Zsuzsanna Dóra
Igények-tervek-kertek (1.)

A kert adottságai:
A szóban forgó kert jobb és bal oldalról építési telkek, hátulról pedig erdő határolja. A foleg délutáni napsütésnek kitett hegyoldalban lévő telken jelenleg a növényzetet csupán két nagy fenyőfa (Picea sp.) alkotja, amelyek egészségesek és szépek, így mindenképpen megőrzendők.

tovább>>>

SZABÓ László
A kerti tavakról és építésükről (6.)
Tótechnikai berendezések: szűrőrendszerek, szűrőtápláló szivattyúk

A kerti tavak az évszakok váltakozásával állandó változáson mennek keresztül. A természetes vizekkel szemben a kis méretű, mesterséges kerti tavak biológiai egyensúlyukat önmaguk nem tudják szabályozni.

tovább>>>

PATAKI Csaba
Kerti-tavi tápok a halfajták étkezési szokásaihoz igazítva

A német Tetra Werke GmbH cég már több mint 50 éve gyártja a kiváló minőségű haltápjait. Laboratóriumaiban a tudományos kutatómunka eredményeként ma már több halfaj részére nyújtanak teljes értéku eledelt.

tovább>>>

HUDACSEK József
Megérkezett a fűnyírók új generációja!
Honda HRX – ami mindent megváltoztat

A Honda azzal a céllal fejlesztette ki az új generációjú HRX sorozatát, hogy egy kompromisszumok nélküli, minden vásárlói igényt kielégítő fűnyírót alkosson. Ebben a típuscsaládban egyesült 50 év gyártási tapasztalata. A HRX fűnyíró soro-zat tagjai a legtartósabb anyagokból, és a legkorszerűbb alkatrészekből készülnek.

tovább>>>

SZABADOS György
Interaktív látványosságok parkokban és köztereinken

Egy-egy település terei, parkjai pihenést, nyugalmat jelentenek az embereknek, ahol üldögélni, elmélkedni, meditálni lehet, egy pillanatra kiszakadni a forgatagból és elmerülni a környezet szépségeiben.

tovább>>>

MIKHÁZI Zsuzsanna
Tanösvény külföldön: Szádelo (Zádiel, Szlovákia)

Ezzel a leírással a Gömör-Tornai-karsztvidék egyik gyöngyszeméhez, az európai híru látnivalóhoz szeretném elkalauzolni az olvasót. A Felvidék szépségéhez tartozik Szádeloi völgy a magasba töro sziklás csúcsaival, melyet a hegymászók szívesen látogatnak.

tovább>>>

SZoNYI Eszter
Biokert – Bioiskola (2.)

A biokertészkedés legnehezebb területe – foleg átállás idején – a növényvédelem. A biokertészkedés során megengedhetetlen a totális hatású szintetikus növényvédőszerek használata.

tovább>>>

BOKOR Ferenc
Olvasóink írják
„A kert legyen a versenyzo…!”

András Mária olvasónk lelkes kertészkedő, és az iránt érdeklődik, hogy lehet-e nevezni lapunk éves kertépítészeti versenyére annak is, akinek a kerttervező tudományáról ugyan nincs képesítési papírja…

tovább>>>
Alsótekeresi FaiskolaHalas Irodaszer Kft.
Design: Tegdes LászlóAjánlott felbontás: 1024x768MédiaajánlatImpresszumJogi nyilatkozat2005-2008. 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!