Ugrás a nyitóoldalra

Az archívum elhagyásához, az új online folyóirathoz visszatéréshez kattintson ide!

Magyarország nyomtatott kertészeti, kertépítészeti szaksajtó orgánumai közül elsőként a világhálón!
Kertészet & Kertépítészet No. 6. 
I. évfolyam (2005) 1 2 3 4 5
II. évfolyam (2006) 6        
Kertészet & Kertépítészet No. 6. - nagyobb kép

KERTÉSZET & KERTÉPÍTÉSZET

No. 6.
II. évfolyam
1. szám
2006.
lapmegrendelés

Ugrás az előző lapszámra    Ugrás a következő lapszámra

 
 A tartalomból
 

GAZSÓ István
A kerti tér bővítésének lehetőségei
„AZ ÉV KERTJE” 2005 – kiemelt díj

A fiatal házaspár által vásárolt felújított kertvárosi lakóházhoz mindössze 100 m2 terület tartozott, ami rövid használat után kicsinek bizonyult. A szomszéd telek megvásárlásával a rajta lévő ikerház és pince elbontásával, lehetőség nyílt a kert megnövelésére.

tovább>>>
 

HERCZEG Mónika
Egy ikerház otthonos kertje
„AZ ÉV KERTJE” 2005 – kiemelt különdíj

A kerttervezésben a fantáziának nem szab határt sem a kerítés, sem a telekméret. Egy ikerház kisebb alapterületu kertjét is többféleképpen lehet kialakítani az igények, az elképzelések szerint és nem utolsó sorban a pénztárca függvényében.

tovább>>>
 

Dr. ÖRSI Károly–ifj. ÖRSI Károly
Nevezetes kertjeink
A móri Lamberg-kastély parkja

Mór városa a Dunántúli-középhegységben, a Bakonyt a Vértestől elválasztó tektonikus árok nyugati oldalán, annak változatos és gazdag természeti környezetében települt. Fejlődését a török hódoltság törte meg, az 1600-as évek végére teljesen elnéptelenedett. Először a kapucinusok kaptak templomépítési jogot, majd megindult újratelepítése is, elsősorban német ajkú területekről, Württenbergből, Bajorországból és részben Ausztriából. Nagyarányú fejlődése a XVIII. sz. végétől indult meg. A szőlőtelepítést és a bortermelést a kapucínusok szorgalmazták 1769-től. A történelmi borvidéket idézik a Hársfa- és Pince utca műemlékpincéi, és a szőlőshegyek, melyek a Vértes erdőivel koszorúzva már messziről mutatják a móri táj varázslatos egyediségét.

tovább>>>

 

MŐCSÉNYI Flóra
Színfolt a tájban
Tavasz a magnóliák között – Sir Peter Smithers botanikus kertje

Svájcról általában a zord Alpok, a kimért lakosság és a csokoládé jutnak az ember eszébe. Azonban a hegyek déli oldalán van az országnak egy tartománya, Tessin vagy olaszul Ticino (ejtsd: ticsínó), ahol a kimértség eltunik és a mentalitásban már az olasz „dolce vita” tükröződik. Itt a kertekben is észrevehető a változás: az északi fenyőket felváltják a pálmák, ciprusok és más délszaki növények.

tovább>>>
 

MIKHÁZI Zsuzsanna
Természeti értékeink megismerése (1.)
A tanösvényekről általában

A tájépítészek munkái közül a legtöbben a szakértelemmel megtervezett kerteket, parkokat ismerik. Pedig ez csak igen kis szelete a tevékenységi körünknek. Ide tartozik még többek között a természetvédelem, a környezetvédelem és a környezeti nevelés is. A tanösvények egyaránt szolgálják a turizmus, a természetvédelem és az oktatás, környezeti nevelés céljait. Segítik egy vidék természeti és kultúrtörténeti értékeinek megismerését, felfedezését a laikus kiránduló számára.

tovább>>>
 
Alsótekeresi FaiskolaHalas Irodaszer Kft.
Design: Tegdes LászlóAjánlott felbontás: 1024x768MédiaajánlatImpresszumJogi nyilatkozat2005-2008. 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!