Ugrás a nyitóoldalra

Az archívum elhagyásához, az új online folyóirathoz visszatéréshez kattintson ide!

Magyarország nyomtatott kertészeti, kertépítészeti szaksajtó orgánumai közül elsőként a világhálón!
Szép Kertek No. 42. 
I. évfolyam (1998) 1 2 3 4  
II. évfolyam (1999) 5 6 7 8 9
III. évfolyam (2000) 10 11 12 13 14
IV. évfolyam (2001) 15 16 17 18 19
V. évfolyam (2002) 20 21 22 23 24
VI. évfolyam (2003) 25 26 27 28 29
VII. évfolyam (2004) 30 31 32 33 34
VIII. évfolyam (2006)   35 36 37 38
IX. évfolyam (2007) 39 40 41 42 43
X. évfolyam (2008) 44 45 46 47 48
XI. évfolyam (2009) 49 50 51 52 53
Szép Kertek No. 42. - nagyobb kép

SZÉP KERTEK

No. 42.
IX. évfolyam
4. szám
2007.
lapmegrendelés

Ugrás az előző lapszámra    Ugrás a következő lapszámra

 
 A tartalomból

Dr. JÓZSA Miklósné
24 méter szintkülönbségű dunántúli kert
„AZ ÉV KERTJE” 2006 - elismerő oklevél

A 320 méter hosszú, 35 méret széles, 24 méter szintkülönbségű telek a hajdani szőlő-gyümölcsös kertek helyén van. A domboldal a város felé lejt, kelet felé széles panorámával. A tervezés kezdetekor a gyepes terület egy részén bennöregedett karácsonyfa ültetvény, egy kis szerszámos kamra, néhány nagy ezüstfenyő és gyümölcsfa volt. Talaja agyagos-márgás, nem túl meszes.

tovább>>>

KEDVES Zsófia
Tavasszal lágy, nyáron harsogó, osszel színes
„AZ ÉV KERTJE” 2006 - elismerő oklevél

A kertet 2004 tavaszán terveztem meg, de jellegéből adódóan már két évvel az építés befejezése után vad bujaság fogadja az erre látogató idegent. Ha az ember először meg is hökken a lakóépület vad mediterrán színén, a kertet bejárva mégis úgy érzi, van ennek a helynek valami elragadó bája. És ha később még a tulajdonosokkal is megismerkedhetünk, már biztosan érezzük, hogy itt semmi sem lehetne másként.

tovább>>>

DÓSA Zsuzsanna–GEIGER Nóra
A tájépítész és a pszichológus párbeszéde (12.)
A kert és a színek pszichológiája

A tájépítész kérdez, a pszichológus válaszol:
A vizuális élmény tekintetében a színek jutnak elsődleges szerephez a kertben. Mit gondolsz, a kertben a színeknek mely típusait lehet megkülönböztetni?

tovább>>>

BELLAVICS László
Zöld a tetőn (4.)
Tervezési szempontok: a zöldtetők típusválasztását befolyásoló tényezők

Zöldtető létesítésekor minden esetben szükséges megfogalmazni, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie, és ez alapján meghatározni a tervezői feladatokat.

tovább>>>

LÁD Gergely
Biomedence – az úszómedence alternatívája?

Az egyre forróbb nyarakkal, a fizetőképes társadalmi réteg növekedésével, a medencék kínálatának bovülésével napjainkra az úszómedence-építés jelentős méreteket öltött. Egy-egy légifelvételt megnézve döbbenünk csak rá, hogy a jómódú településrészeken milyen sűrűn találhatók medencék: minden ötödik-tizedik ház kertjében fénylik egy-egy kék folt.

tovább>>>

TEGDES László
38. Debreceni Virágkarnevál
Már több mint száz éves

Gondolnánk-e, hogy a Debreceni Virágkarnevál, előzményei több mint száz évvel ezelőttre tehetők? A történetírók ugyanis már 1905-bol egy virágkorzót említenek, melynek első kocsija egy ötösfogatból állt, a bakon a város színeit viselő hajtóval és egy hajdúval, a díszítés pedig kék és sárga virág volt. A látványos kocsisorban 23 fogat haladt, a nézok pedig virágesovel üdvözölték a menetet.

tovább>>>

ZSILÁNÉ ANDRÉ Anikó
Ismét magyar siker a Fleuroselect 38. konferenciáján, Franciaországban

A hazai nagyközönség előtt korábban kevésbé ismert virágok között számos olyan fajta van jelen, amelyek nemzetközi versenyeken is jól, vagy kiválóan szerepeltek. több mint 30 részesült valamilyen elismerésben. Ezek közül a nagy világversenyeken három fajta aranyérmet érdemelt.

tovább>>>

VINCZE Tamás
A MAKEOSZ szervezi az ELCA őszi szakmai programját
2007. szeptember 28-29.

A Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Országos Szövetsége (MAKEOSZ) 2005 óta tagja az Európai Kertépítők Szövetségének - European Landscape Contractors Association (ELCA). Az ELCA nemzeti szövetségeket tömöríto szakmai szervezet, amely 14 nemzet 44.000 európai kertépítő vállalkozását foglalja magába.

tovább>>>

MIKHÁZI Zsuzsanna
Természeti értékeink megismerése (9.)
Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény

A Kiskörei Vízlépcso és Öntözőrendszerei fomuveinek megépítését az 1960-as évek közepén határozták el, mégpedig az Alföld öntözési rendszerének fejlesztéseként. Fő célja a vízkészlettározás és az Alföld vízhiányos területeire, elsősorban a Nagykunságba, a Körösök völgyébe és a Jászságba való gravitációs vízátvezetés feltételeinek megteremtése volt.

tovább>>>

BOTTA Ferenc
Hortus Hungaricus 2007
Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásár

Az idén immár tizennegyedik alkalommal rendezzük meg a Hortus Hungaricus (HOHU - Magyar Kert) Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítást és Vásárt, Magyarország legnagyobb, a szakembereknek szóló és a nagyközönség részére is magával ragadó, élményt nyújtó szakkiállítását és vásárát.

tovább>>>

TARNÓCZI Margit
Gyeprács – újrahasznosított muanyagból

Az előző számban ismertetett muanyag ágyás- és gyepszegély, valamint muanyag térko- és burkolatszegély után bemutatjuk a muanyag gyeprácsot, ami a zöld területek növelésével növeli a életminőséget.

tovább>>>

KIKINDAI Éva Mária
Elegancia, igényesség, minőség – MADERA akácfa bútorok

Mára széles körben ismerté váltak az akácfából készült kültéri bútorok kiváló tulajdonságai. Az idojárással és a biológiai kórokozókkal, gombákkal, rovarokkal szembeni ellenálló képessége (DIN-EN-350-2 norma szerint I. osztályba tartozik) miatt méltán válhatott a trópusi fák – elsősorban a teak – ésszerű felhasználási alternatívájává.

tovább>>>

SZEMEREI Károly
A legnépszerűbb traktor
Antonio Carraro Tigre Country 4400

A Tigre Country modell az Antonio Carraro traktorcsalád alacsony teljesítmény-kategóriájú traktorainak legismertebb tagja.

tovább>>>

Dr. KOSZTYU János
MTD hómarók, korszerű MTD motorral
Előnyök és vásárlói tapasztalatok

A MTD Hungária Kft. már több éve teszteli saját gyártású motorjait. A 2005-ös null széria, a 2006-os teljes szezon tapasztalatai alapján a magyar gyár már többségében ezzel a minden környezetvédelmi előírásnak megfelelo, korszerű technikai megoldásokkal épített eroforrást szereli fűnyíróiba. A 2007-es évi szezonra elkészültek a speciális motorok a hómarókra is.

tovább>>>
Alsótekeresi FaiskolaHalas Irodaszer Kft.
Design: Tegdes LászlóAjánlott felbontás: 1024x768MédiaajánlatImpresszumJogi nyilatkozat2005-2008. 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!