Ugrás a nyitóoldalra

Az archívum elhagyásához, az új online folyóirathoz visszatéréshez kattintson ide!

Magyarország nyomtatott kertészeti, kertépítészeti szaksajtó orgánumai közül elsőként a világhálón!
Szép Kertek No. 41. 
I. évfolyam (1998) 1 2 3 4  
II. évfolyam (1999) 5 6 7 8 9
III. évfolyam (2000) 10 11 12 13 14
IV. évfolyam (2001) 15 16 17 18 19
V. évfolyam (2002) 20 21 22 23 24
VI. évfolyam (2003) 25 26 27 28 29
VII. évfolyam (2004) 30 31 32 33 34
VIII. évfolyam (2006)   35 36 37 38
IX. évfolyam (2007) 39 40 41 42 43
X. évfolyam (2008) 44 45 46 47 48
XI. évfolyam (2009) 49 50 51 52 53
Szép Kertek No. 41. - nagyobb kép

SZÉP KERTEK

No. 41.
IX. évfolyam
3. szám
2007.
lapmegrendelés

Ugrás az előző lapszámra    Ugrás a következő lapszámra

 
 A tartalomból

DOBOS Sára
„Egy növényt sem tudok kidobni…”
„AZ ÉV KERTJE” 2006 - elismerő oklevél

– …ezzel a mondattal fogadott a ház asszonya, amikor először látogattam a telekre, s vitt körbe a kertben, mintegy bizonyítva álláspontját.

tovább>>>

GAZSÓ István
Relaxációra is alkalmas pihenőkert a vidéki városban
„AZ ÉV KERTJE” 2006 - elismerő oklevél

Vidéki nagyvárosunk nyugalmas, csendes utcájában álló kétszintes családi ház elfoglalt lakóinak készült a díszkert, néhány meglévő idős gyümölcsfa (meggy, dió) azonban megmaradt a régi kertből.

tovább>>>

DÓSA Zsuzsanna–GEIGER Nóra
A tájépítész és a pszichológus párbeszéde (11.)
Meghittség helyei: terasz, tornác, veranda, erkély

A tájépítész kérdez, a pszichológus válaszol:
Mit gondolsz, milyen szerepet játszanak ezek az elemek pszichológiai szempontból a kert tulajdonosainak életében? Mi volt az az emberi szükséglet, amely életre keltette őket?

tovább>>>

BELLAVICS László
Zöld a tetőn (3.)
A zöldtetők felépítése

Az építéstechnikai feltételek alapvetően meghatározzák a zöldtetők felépítményét. A tetőszerkezet a zöldtető alapját képezi, és ezért, ha valaki egy zöldtető kivitelezése mellett dönt, elsőként a meglévő vagy a tervezett épületszerkezettel kell foglalkoznia.

tovább>>>

SZABÓ László
A kerti tavakról és építésükről (7.)
Tótechnikai berendezések: szőkőkút szivattyúk

Amennyiben kerti tavunkba látványos vízképeket, vízi játékot szeretnénk telepíteni, gondoskodnunk kell egy szőkőkútszivattyúról. A tavi csobogóknak nemcsak a látványa szemet gyönyörködtető, hanem a funkciója is lényeges a tó szempontjából: a tavi szőkőkutak – a víz mozgatása által – megfelelo oxigénnel látják el a tó vízét, ezzel segítik fenntartani a biológiai egyensúly és a halak és a tavi növények számára elengedhetetlen oxigéndús környezetet.

tovább>>>

PATAKI Csaba
Biológiai összetevőkből álló vízkezelőkkel hatékony algairtás a kerti tavakban

Az algásodás a kisebb kerti tavak legnagyobb problémája. Sajnos egy-egy kerti tó megépítésekor a kivitelezők, esetleg éppen a ház gazdája nem gondol a később felmerülő gondokra.

tovább>>>

Dr. Kristin FAUREST
Lakóközösség által támogatott zöld terek

„Soha ne hidd, hogy egy kis csapat elszánt ember nem tudja a világot jobbá tenni, valójában csak ez tudja jobbá tenni.” (Margaret Mead, antropológus)

tovább>>>

Dr. J. SZIKRA Éva
Kamarai továbbképzési lehetőség
Tervezett idopontok: 2007. szeptember 11., 18., 25.

Amint azt a kollégák is tudják, 2007-től a tervezés területén dolgozó táj- és kertépítészeknek is – az építészekhez hasonlóan – kreditpontokat kell gyűjteni a további szakmagyakorlás, tervezési jogosultság érdekében.

tovább>>>

SZABÓ Gábor
Ajánlás a táj- és kertépítészek részére
„AZ ÉV KERTJE” pályázat, SZÉP KERTEK folyóirat

Az építésüggyel kapcsolatos szakmai továbbképzési rendszer részletes szabályairól szól a 103/2006. (IV.28.) Korm. rendelet, mely 2006. május 2-án lépett hatályba. A szakmai továbbképzési rendszert a Magyar Építész Kamara 2007. január 1-től indította el.

tovább>>>

Dr. JÓSZAINÉ Dr. PÁRKÁNYI Ildikó
„Az év főkertésze”
pályázati felhívás

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség, mint a hazai zöldfelület-gazdálkodás legjobb szakembereinek szakmai-társadalmi tömörülése, a szakterület elméleti irányítója, fontosnak tartja a települési zöldfelületek, az életminőséget meghatározó környezeti elemek megmaradásáért és fejlődéséért minden eszközzel helytállni.

tovább>>>

Dr. J. SZIKRA Éva
Dr. Örsi Károly 70 éves
Szemléletével sikerült egy sajátos stílusú kertépítész műhelyt teremtenie

A kertépítész szakma egyik legjelesebb, legismertebb képviselője, Örsi Karcsi, 70 éves. Ezt a baráti megszólítást azért engedhetem meg magamnak, mert több évtizede dolgozunk együtt, s az egyik legrégibb közvetlen munkatársa, „harcostársa” vagyok a történeti-műemléki kertek érdekében végzett „csatákban”. Azt hiszem, különösebben nem kell a kollégáknak bemutatni Karcsi munkásságát, de talán a fiatalabbak kedvéért érdemes az életpálya legfontosabb pontjaira felhívni a figyelmet.

tovább>>>

DÓSA Zsuzsanna
Bambusz a magyarországi kertekben (1.)
A bambusz és az ember

Az osi kínaiak szerint a bambusz huen jelképezi a kínai életformát, így pszichológiai szempontból szerves része a kínai identitásnak, melyről több kínai mondás tanúskodik. E pompás növény szívós, rugalmas és erős.

tovább>>>

MIKHÁZI Zsuzsanna
Természeti értékeink megismerése 8.
Haraszt-hegyi tanösvény, Csákvár

Ha a Vértes különleges geológiai és botanikai értékeit szeretnénk megismerni, akkor célszerű a Csákvár melletti Haraszt-hegyen kiépített tanösvényt felkeresnünk, amely Magyarország egyik „szubmediterrán szigete”.

tovább>>>

KÓSA Károly
Természeti értékeink – útikalauz 1.
Kisújfalu (Nová Vieska) – A Párizsi mocsarak

A projekt a Magyarország-Szlovákia-Ukrajna szomszédsági programban, az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósult meg.

tovább>>>

VUTS József–Dr. TÓTH Miklós
Feromoncsapdák alkalmazása a növényvédelemben

A kiskertekben vagy a nagyüzemekben termesztett kertészeti kultúrákban (gyümölcs, zöldség, szőlő, dísznövény) legtöbbször a hernyók tömeges megjelenésekor már csak intenzív permetezéssel lehet a kártételt csökkenteni, ami egyrészt drága, másrészt a környezetbe kerülő és felhalmozódó rovarmérgek nemcsak környezetünkre, hanem az emberekre is igen károsak.

tovább>>>

KÉKESY Péter
Térburkoló habarcsok
minőségi térburkoló habarcsokkal az esztétikus és tartós kültéri burkolatokért

Sok helyen figyelhető meg a burkoló elemek izgalmas és szemet gyönyörködtető változatossága formában, színben egyaránt. Azonban mit sem ér az esztétikai elszántság a tervezésben, a kivitelező igényessége az elemek elrendezésében, ha a rosszul megválasztott vagy alkalmazott kitölto- és kötőanyagok nem idotállóak.

tovább>>>

MÉSZÁROS Rudolf
Egyedi termékek - az Ön kertjébe is!

A Mészáros és Társa Kft, 1994-ben száz százalékos magyar tulajdonú családi vállalkozásként került megalapításra. A burkolóanyagok széles körét (greslapok, csempék, üvegmozaik, padlószőnyeg, linóleum, PCV, parketták stb.) és kiegészítoiket (ragasztók, profilok stb.) forgalmazzuk.

tovább>>>

TARNÓCZI Margit
Ágyás- és gyepszegély, térko-és burkolatszegély újrahasznosított muanyagból

Az 1991-ben alakult Bauplast Muanyagipari és Kereskedelmi Kft. 2005-től gyártja és forgalmazza a kertépítészetben igen hasznos termékeket. Figyelemre méltó, hogy a termékcsalád újrafeldolgozott alapanyagokból készül, melynek révén jelentős mértékben elkerülhető a környezetterhelés.

tovább>>>

BARTOS Edit
Egyedülálló árnyékoló-rendszer: napsugárzás, eso és szél ellen

A Pergotenda 2007-ben eddig csak a mediterrán országokban ismert új megoldásokat hozott a hazai kertek és teraszok kialakításában, elrendezésében.

tovább>>>

SZEMEREI Károly
Fókuszban a nagy teljesítményu professzionális fűnyírás

A zöldfelület-karbantartás területén a felhasználóknak hosszú ideje dilemmát okoz a megfelelo fűnyírási technológia kiválasztása, hiszen a piac három különböző muszaki megoldással (has alatti kasza, vontatott kasza és front fukasza) rendelkező fűnyíró traktort is kínál erre a feladatra.

tovább>>>
Alsótekeresi FaiskolaHalas Irodaszer Kft.
Design: Tegdes LászlóAjánlott felbontás: 1024x768MédiaajánlatImpresszumJogi nyilatkozat2005-2008. 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!