Ugrás a nyitóoldalra

Az archívum elhagyásához, az új online folyóirathoz visszatéréshez kattintson ide!

Magyarország nyomtatott kertészeti, kertépítészeti szaksajtó orgánumai közül elsőként a világhálón!
Szép Kertek No. 45. 
I. évfolyam (1998) 1 2 3 4  
II. évfolyam (1999) 5 6 7 8 9
III. évfolyam (2000) 10 11 12 13 14
IV. évfolyam (2001) 15 16 17 18 19
V. évfolyam (2002) 20 21 22 23 24
VI. évfolyam (2003) 25 26 27 28 29
VII. évfolyam (2004) 30 31 32 33 34
VIII. évfolyam (2006)   35 36 37 38
IX. évfolyam (2007) 39 40 41 42 43
X. évfolyam (2008) 44 45 46 47 48
XI. évfolyam (2009) 49 50 51 52 53
Szép Kertek No. 45. - nagyobb kép

SZÉP KERTEK

No. 45.
X. évfolyam
2. szám
2008.
lapmegrendelés

Ugrás az előző lapszámra    Ugrás a következő lapszámra

 
 A tartalomból
 

GEIGER Nóra–MÜLLER Krisztina
A növények és funkciók harmonikus változatossága
„AZ ÉV KERTJE” 2007 – különdíj

A bemutatásra kerülő budakeszi kert a település nyugodt, forgalomtól távol eso, természet közeli részén helyezkedik el. Amikor először láttuk az épület bővítése és felújítása fejeződött be, a kertben csak két fenyőfa és egy gyümölcsfa árválkodott. A tulajdonosok természetesen minél szebb, változatosabb, de ugyanakkor természetes megjelenésű kertet szerettek volna, ahol mind ok, mind pedig gyermekeik megfelelon ki tudnak kapcsolódni.

tovább>>>
 

RENDES Veronika
Életem első megvalósult kertje
„AZ ÉV KERTJE” 2007 – különdíj

Nagy örömmel kezdtem hozzá a kert tervezéséhez, mert a tulajdonosok rendkívül kedvesen fogadtak, és az épület is magával ragadott. Igazán könnyu dolgom volt, mert a szakszerűen felújított villa önmagában is pompásan mutatott, nekem éppen csak méltó „keretbe” kellett foglalnom a látványt…

tovább>>>
 

ALFÖLDY Gábor
Kertművészet táji léptékben
A dégi Festetics-kastélypark története

Csaknem kétszáz esztendeje történt, hogy az akkori Magyarország leggazdagabb köznemese, Festetics Antal vagyonához méltó kastélyt építtetett magának dégi birtokán, a Mezoföld közepén. Először a csaknem 15 000 hold kiterjedésű uradalom fejlesztéséhez látott hozzá. A korábban legelőként használt, kiváló termékenységu földeket feltörette, mocsarakat csapolt le, a birtokot utakkal hálózta és majorokkal népesítette be, sok mérföld hosszúságú fasorokat és új erdőket telepített. 1810 körül jött el a pillanat, hogy e jól szabályozott és jövedelmezo birtokhoz méltó kastély épüljön. Ennek tervezője – s valószínűleg a parké is – a korszak egyik legkiválóbb magyarországi építésze, Pollack Mihály volt.

tovább>>>
 

GEIGER Nóra
Nevezetes kertek – külföldön (2.)
Rothschild villa – a napfényes francia Riviérán

A Côte d'Azur egyik legelokelőbb helye a Nizza és Monte Carlo között fekvo Cap Ferrat, melyet a XIX. század végéig szinte teljesen érintetlen természet uralt. Szépségét és különlegességét később több híresség is felfedezte, ezért olyan „menedékhellyé” vált napjainkra, ahol a hírességek (így Bill Gates, Andrew Lloyd Webber, az Onassis család és mások) a kíváncsi szemek elol elrejtőzhetnek, megorizhetik inkognitójukat. Aki ma Cap Ferratba látogat, az óriási villákat láthat kertjeikben, hatalmas medencékkel és ápolt zöldfelületekkel. A pazar épületek és kertek mellett a panoráma miatt is érdemes hosszabb sétát tenni az utcákban, mert a tengerre és a környező tengerparti részekre csodálatos kilátás nyílik a félszigetrol.

tovább>>>
 

JOBBÁGY Bernadett
Az Ormos Imre-emlékérem kitüntetettjei
Baloghné dr. Ormos Ilona

Az anyai nagyapa, Schrikker Sándor, az Alsótekeresi Faiskola alapítója és tulajdonosa, akinek négy gyermeke közül hárman a Kertészeti Tanintézet növendékei. Közülük az édesanya, Schrikker Ilona, dr. Ormos Imre professzor növendéke, majd a diploma megszerzését követően a professzor felesége lett. Az édesapa, dr. Ormos Imre, Kossuth díjas egyetemi tanár.

tovább>>>
 

HALMOS Mónika
Növényeink ehető virágai (2.)
A körömvirág

Mint gyógynövényt, sokan ismerik, s már sorolják is sokféle felhasználási lehetőségeit, hihetetlen gyógyerejét. Sokan a kamilla után – ami szintén ehető virág! – a körömvirágon tapasztalták meg, hogy Isten nem véletlenül teremetett számunkra patikát a természetben. S hogy még ezen felül ehető is? Nos, ezen sokan mégis elcsodálkoznak.

tovább>>>
 

FREI Ferenc
Egzotikus növények a kertben (4.)
Araucaria araucana (chilei araukária, andoki délfenyő)

Származása, elterjedése
Az araukáriafélék (Araucariaceae) családjába tartozó mintegy 36 faj Dél-Amerikában és Ausztráliában őshonos. Ennek az elszigetelt családnak a növényei 200-250 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki, de fénykorukat a jura, majd a kréta korban élték. A kréta időszak végén, mikor az állatvilág egy jelentős része is kipusztult, az araukáriák a Föld déli féltekéjére szorultak, innen ered a délfenyőfélék név is.

tovább>>>
 

TURCSÁNYI Miklós
Miskolci Köztéri Művészet
Dobos Sára kiállítása
Miskolc, 2008. május 5-9.

Dobos Sára okleveles táj- és kertépítész mérnök életmu-kiállítására a Miskolci Városszépítő Egyesület és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei építész kamara által életre hívott kamarakiállítás-sorozat keretében első ízben lehettünk részesei egy, a környezetünk esztétikájával – alakításával – foglalkozó tárlatnak.

tovább>>>
 

ÁPRILY Róbert
A kertépítészetben alkalmazható fafajok tulajdonságai

Napjainkban egyre népszerűbb a fából készült bútorok, burkolatok, kiegészítok (térelválasztók, kerítések, apácarácsok, pergolák stb.) alkalmazása a kertépítészetben. Mielőtt választanánk a fából készült termékek közül érdemes a különböző fafajok tulajdonságairól is tájékozódni!

tovább>>>
 

JÓSZAINÉ Dr. Párkányi Ildikó
A MÖFÖSZ közleménye

2008. április 30-án közgyűlést tartott a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége. A közgyűlésen a magyar főkertész és díszkertész szakma legjelesebb képviselői kifejezték aggodalmukat a magyarországi települések természeti környezetének, az utóbbi másfél évtizedben bekövetkezett rohamos csökkenése és minőségi romlása miatt.

tovább>>>
 

DIENES György
Az esővíz hasznosítása (1.)
Célok, hasznosítási módok

Általános, világméretű tendencia, hogy a jó minőségű ivóvízbázisok – elsősorban az emberi tevékenységnek köszönhetően – veszélybe kerültek és fogytán vannak. Ebbol adódóan már néhány országban (pl.: Nagy-Britannia, Ausztrália, Spanyolország, Izrael) korlátozzák az ivóvíz szabad felhasználását. A víz- és csatornadíjak itthon is rohamosan emelkednek és ez a tendencia várhatóan nem fog megállni.

tovább>>>
 

KUNGL Ferenc
Kerti gépek szakszerű használata (2.)
Hogyan válasszunk gépet?

Mindnyájan tapasztalhattuk, hogy manapság vásárlási szándékunkat inkább a boség zavara nehezíti meg, hiszen a gombamód szaporodó bevásárlóközpontok és az egyre felkészültebb márkakereskedők kínálják a hazai és külföldi gyártók széles termékskáláját.

tovább>>>
 

MIKHÁZI Zsuzsanna
Természeti értékeink megismerése (12.)
A hárs-hegyi Örökerdő tanösvény, Budapest

Mindannyian ismerjük a tarra vágott hegyoldalak elszomorító látványát, az egyforma fákból álló erdőket, miközben könyvekből és a televízióból nem ilyennek ismerjük azt. Hol vannak az idős, különös formájú fák, az odúk, a gombáknak otthont adó kidolt, mohos fatörzsek? A WWF Magyarország a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel közösen hozott létre négy tanösvényt a Budai hegységben (János-hegy: tölgyes, bükkös; Látó-hegy: feketefenyő-átalakítás; Hűvösvölgy: tölgyes; Hárs-hegy: szálaló gazdálkodás), hogy bemutassa, hogyan muködik a szálaló gazdálkodás, amelynek segítségével erdeink ismét természetesebbé válhatnak.

tovább>>>
 

BAGI Zsolt
„Zöldvagyon”
A zöldterületek, mint vagyontárgyak az önkormányzatok kezében

A „Környezetvédelmi célú informatikai fejlesztések a közigazgatásban” programja a központi és a regionális környezetvédelmi szervek hatósági tevékenységére, illetoleg a helyi önkormányzatok és az országos területi civil szervezetek (NGO-k) támogatására terjed ki.

tovább>>>
 

KUNGL Ferenc
MTD Cub Cadet sorozat

A Magyarországon hobby termékeiről ismert MTD-ről kevesen tudják, hogy a profi felhasználók részére is gyárt kiváló ár/érték arányú parkápoló gépeket. Ezeket az eszközöket az MTD Cub Cadet márkanéven hozza forgalomba. A nagy felhasználóknak szánt gépeket csak a szakkereskedésekben, márkakereskedőknél lehet megvásárolni.

tovább>>>
 

GARAMSZEGI Péter
TORO, a gyepápolás teljes megoldása a Metra Kft.-től

Az 1914-ben mezőgazdasági gépgyárként alapított TORO® (USA Bloomington) 1922 óta foglalkozik gyepápolási és tájkarbantartási termékek gyártásával. A TORO® a házikertek pázsitjától kezdve, a nagy ipari területen át, a golfpályákig a fűnyírás és öntözés területén olyan megoldásokat kínál, amelyek segítségével a legszebb táj kialakítása és fenntartása is könnyu feladat. A TORO® több mint nyolcvanöt éves fennállása alatt a teljes megoldásokat kínáló cégek körében a környezetbarát, átfogó rendszereivel és megoldásaival a világelsok közé tartozik.

tovább>>>
 
Alsótekeresi FaiskolaHalas Irodaszer Kft.
Design: Tegdes LászlóAjánlott felbontás: 1024x768MédiaajánlatImpresszumJogi nyilatkozat2005-2008. 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!