Ugrás a nyitóoldalra

Az archívum elhagyásához, az új online folyóirathoz visszatéréshez kattintson ide!

Magyarország nyomtatott kertészeti, kertépítészeti szaksajtó orgánumai közül elsőként a világhálón!
Szép Kertek No. 46. 
I. évfolyam (1998) 1 2 3 4  
II. évfolyam (1999) 5 6 7 8 9
III. évfolyam (2000) 10 11 12 13 14
IV. évfolyam (2001) 15 16 17 18 19
V. évfolyam (2002) 20 21 22 23 24
VI. évfolyam (2003) 25 26 27 28 29
VII. évfolyam (2004) 30 31 32 33 34
VIII. évfolyam (2006)   35 36 37 38
IX. évfolyam (2007) 39 40 41 42 43
X. évfolyam (2008) 44 45 46 47 48
XI. évfolyam (2009) 49 50 51 52 53
Szép Kertek No. 46. - nagyobb kép

SZÉP KERTEK

No. 46.
X. évfolyam
3. szám
2008.
lapmegrendelés

Ugrás az előző lapszámra    Ugrás a következő lapszámra

 
 A tartalomból
 

BÁN Karolin
Az épület stílusához igazodva…
„AZ ÉV KERTJE” 2007 – elismerő oklevél

A tervezés során a megbízótól kapott helyszínrajzot, az építési engedélyezési tervdokumentációt, a személyes egyeztetéseket és a helyszíni bejárás tapasztalatait használtam fel.

tovább>>>
 

KARÁDI Gábor–KARÁDI Katalin
Íves támfalak, kerti teraszok – többlakásos épülethez
„AZ ÉV KERTJE” 2007 – elismerő oklevél

Az új, többlakásos lakóépülethez tartozó kis kert döntően úgynevezett hátsókert. Az utca felé nézo előkert-részletek az épület előtt tetőkert-szerkezetűek, mert a gépkocsigarázsok felett létesültek. Az épület két oldalán öt-öt méter széles oldalkert-szakaszok vezetik be a szemet a hátsókertbe. Ez a hátsó kertrész az utcaszint felett hat méterrel magasabban helyezkedik el.

tovább>>>
 

ALFÖLDY Gábor
Kertművészet táji léptékben
A dégi Festetics-kastélypark megújulása

Olvasóink a Szép Kertek előző számában olvashattak Magyarország legnagyobb (csaknem 300 hektár) kiterjedésű, tájképi (angol)parkjának történetéről. Most a park napjainkban zajló látványos megújításának folyamatát ismertetjük, a már megvalósult és a jövoben tervezett munkák bemutatásával.

tovább>>>
 

CROS KÁRPÁTI Zsuzsa
Egy magyar kertépítész kertje Villandryban

Villandry reneszánsz stílusú kertje ma Franciaország egyik leglátogatottabb kastélykertje. Az idoközben angol parkká alakított majd felhagyott területen a XX. század elején Joachim Carvallo hozta létre a reneszánsz kor formavilágát idézo kertet, amelyet utódai azóta is gondosan fenntartanak, sőt újabb kertrészekkel gazdagítanak. A mai kastélytulajdonos Henri Carvallo a reneszánsz kert újjászületésének századik évfordulója alkalmából ez év júniusában nyitja meg a közönség számára a még ükapja által tervezett „Nap kertet”.

tovább>>>
 

ZÁMBÓ Nóra
ELASA Konferencia – Magyarország
2008. augusztus 24.-szeptember 5.

Az Európai Tájépítészmérnök Hallgatók Szövetsége (European Landscape Architect Students Association, ELASA) 1990-ben jött létre. A szervezet célja az európai tájépítész mérnök hallgatóság összefogása, az egymás közötti ötlet- és tapasztalatcsere, a különböző országokban folyó tájépítész oktatás megismerése, ismeretségek kötése. Fejleszti az információáramlást, a megértést tájépítészmérnök hallgatók között Európa-szerte. Az ELASA idei éves konferenciának a rendezési jogát a Budapesti Corvinus Egyetem tájépítész hallgatói nyerték el.

tovább>>>
 

HEVESI Sándor
Esztétikus, biztonságos grillezo építése a kertben
2008. augusztus 24-szeptember 5.

Napjainkban egyre elterjedtebb szokás lett a grillezés, bográcsozás, de még a kemencében sütés is. Sokan nekilátnak megépíteni maguk, de vannak, akik megvásárolják, megépíttetik.

tovább>>>
 

SZALAI Tamás
Grillezési tanácsok, receptek

Szalai Tamás séf olyan grillezési praktikákba avatja be olvasóinkat, amelyek alkalmazása nagymértékben megkönnyíti a grillezést, és nagyban hozzájárul a grillezéssel kapcsolatos sikerélményekhez. Ha megfogadják a tanácsokat, akkor a grillezés valóban öröm lesz.

tovább>>>
 

HALMOS Mónika
Növényeink ehető virágai (3.)
A citromillatú muskátli

A muskátli hallatán egyeseknek a balkonok igazi „muskátli-illatának” emlékképe jelenik meg. Ez az, az illat, amely ugyan kellemetlennek nem mondható, de egyáltalán nem csábít étkezésre. Ám azt talán kevesebben tudják, hogy vannak a muskátli-nemzetségnek olyan képviselői, amelyek különleges illattal kápráztatják el környezetüket – s ezeket, bizony, érdemes megkóstolni.

tovább>>>
 

FREI Ferenc
Egzotikus növények a kertben (5.)
Eucalyptus gunnii (tasmániai havasi eukaliptusz)

Származása
A mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó örökzöld, a havasi eukaliptusz Tasmánia 1000 méter tengerszint feletti magasságú hegyvidékeiről származik. Európa több országában is ültetik parkokban, díszkertekben, de hatalmas méretű növényeket csak a déli országokban találhatunk, ahol a hőmérséklet ritkán csökken fagypont alá.

tovább>>>
 

ÁPRILY Róbert
A trópusifa teraszburkolatok jellemzői és alkalmazásuk

A trópusi fafajokból készült kertépítészeti elemek közül a teraszburkolatok jellemzőit és fektetési irányelveit mutatjuk be, adunk hasznos tanácsokat olvasóinknak.

tovább>>>
 

DIENES György
Az esővíz hasznosítása (2.)
A hasznosító rendszerek szerkezeti elemei

Az ivóvíz-takarékos technológiák mindenhol egyre nagyobb és jelentősebb teret hódítanak, nagyléptéku innováció figyelhető meg ezen a területen. Az esővíz-hasznosítás, mint ivóvíz-takarékos muszaki megoldás, egyre nagyobb teret hódít a lakosság körében is.

tovább>>>
 

KUNGL Ferenc
Kerti gépek szakszerű használata (3.)
Jótállás, szavatosság

Mindenkivel elofordulhat, hogy a legjobb szándékkal kiválasztott készülék is meghibásodik, az örömmel megvásárolt termék szintén okozhat bosszúságokat. Milyen vásárlói jogaink és kötelezettségeink vannak? Hogyan élhetünk jogainkkal?

tovább>>>
 

MIKHÁZI Zsuzsanna
Természeti értékeink megismerése (13.)
Nagy-Szénás tanösvény, Nagykovácsi

Világviszonylatban is ritkaság, hogy egy nyüzsgo kétmilliós város közvetlen szomszédságában ilyen változatos, értékes ritkaságokban bővelkedő természeti területet találjunk, mint amilyen Nagykovácsiban található, melynek megismerése mindenki számára egyedülálló élményt jelent.

tovább>>>
 

VARGA László
Mit tegyünk az ápolt és gyommentes pázsit érdekében?

Sokaknak nincs idejük a gyeppel naponta bíbelodni, de vannak olyan alapvető munkálatok, amelyeket az egészséges pázsit érdekében el kell végezni. Ilyen a fűnyírás, öntözés, tápanyag-utánpótlás és a gyomirtás. A Magyar Kwizda Kft. palettáján találhatók olyan korszerű termék, melyek segítségével idotakarékosan és hatékonyan kezelhetik gyepszőnyegüket, élvezni tudják kertjük szépségét.

tovább>>>
 

KISS György
A Remida-Cooling mikroködösítő rendszerek sokoldalú hasznosítása

Cégünk eddigi profilja az öntözőrendszerek, tótechnikai berendezések tervezésén és kivitelezésén, szaktanácsadásán túl ez évtol a kültéri huto és párásító rendszerek tervezésével, kivitelezésével és forgalmazásával bovült.

tovább>>>
 
Alsótekeresi FaiskolaHalas Irodaszer Kft.
Design: Tegdes LászlóAjánlott felbontás: 1024x768MédiaajánlatImpresszumJogi nyilatkozat2005-2008. 
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!